Joskus on vain oltava kielteinen

← Edellinen (Perusasiat verbeistä) | Sisällysluettelo | Seuraava (Mennyt muoto) →
Harjoituksia verbien kielteisistä muodoistaVerbien muuttamien kielteisiksi

Nyt kun osataan ilmaista asioita ja suorittaa erilaisia toimia verbien avulla, halutaan käyttää myös kieltomuotoa. Toisin sanoen haluataan osata sanoa, että sitä ja tätä tekoa ei tehty. Verbit muutetaan kielteisiksi taivuttamalla ne kielteiseen muotoon aivan samalla tavalla kuin substantiivien kopula ja adjektiivit. Säännöt ovat kuitenkin hiukan monimutkaisemmat.

Verbien taivuttaminen kielteiseen muotoon

Nyt käytetään taivutussääntöjen määrittämisessä hyödyksi edellisessä osiossa opittua verbien luokittelua. Mutta ennen taivutussääntöihin asti menemistä, on käytävä läpi yksi todella tärkeä kielteisten taivutuksen poikkeus, nimittäin verbi 「ある」. 「ある」on u-verbi ja sitä käytetään elottomien ja/tai liikkumattomien asioiden olemassa oloa ilmaistaessa.

Jos halutaan sanoa esimerkiksi että:"Huoneessa on tuoli", niin silloin käytetään verbiä 「ある」. Vastaava verbi elollisille ja/tai liikkuville asioille (kuten ihmisille ja eläimille) on 「いる」, joka on tavallinen ru-verbi. Jos halutaan sanoa, että "joku henkilö on huoneessa", niin käytetään verbiä 「いる」 eikä 「ある」. Nämä kaksi, 「いる」 ja 「ある」, ovat melko erilaisia kuin kaikki muut verbit, koska ne kuvaavat olemassa oloa eivätkä varsinaista tekoa. Niiden käytössä on se ongelma, että on käytävä läpi oikean verbin valinnan vaiva riippuen siitä onko puhumassa elävästä ja/tai likkuvasta vai elottomasta ja/tai liikkumattomasta kohteesta.

Joka tapauksessa, syy, minkä takia toin asian tässä esiin, on se, että 「ある」:n kielteinen muoto on 「ない」. Muista siis, että tämä on poikkeus ja etteivät normaalit taivutussäännöt koske tätä verbiä.

ある」:n kielteinen muoto on 「ない」.

Seuraavaksi kaikkien muiden verbien taivutussäännöt. Muutettaessa ru-verbiä kielteiksi, tipautetaan verbin viimeinen tavu 「る」 pois ja lisätään tilalle 「ない」. U-verbien kohdalla verbin romanisoidun version näkeminen saattaa olla avuksi. Tällöin otetaan pois viimeinen / u / vokaali ja lisätään "anai". Tai sitten asian voi tarkistaa [[Suomi:Hiragana#Mitä hiragana on.3F|Hiragana taulukosta]]: Katsotaan taulukosta mikä on verbin viimeinen merkki (se sijaitsee aina aina / u /-rivillä), siirrytään kaksi riviä ylöspäin ja korvataan se / a / rivillä sijaitsevalla merkillä. Esimerkiksi tavu 「く」 muuttuu tavuksi 「か」.

Yhden tärkeän poikkeuksen tähän sääntöön tekevät verbit, jotka loppuvat 「う」. Lopussa olevaa 「う」:ta ei korvata säännön mukaisesti tavulla 「あ」 vaan tavulla 「わ」. Sen lisäksi on opeteltava ulkoa kaksi epäsäännöllistä verbiä ja verbi 「ある」. Esimerkkiverbien ja epässäännöllisten verbien taivutus on esitetty alla olevassa taulukossa.

Kuinka verbit taivutetaan kielteiseen muotoon
Esimerkki ru-verbit
MyönteinenKielteinen
食べ食べない
ない
信じ信じない
ない
起き起きない
ない
掛け掛けない
捨て捨てない
調べ調べない
    
Esimerkki u-verbit
MyönteinenKielteinen ローマ字ローマ字 (Kielt.)
さない hanasuhanasanai
かない kikukikanai
がない oyoguoyoganai
ばない asobuasobanai
たない matumatanai
まない nomunomanai
らないnaoru naoranai
なないshinu shinanai
ないkau kawanai
    
Epäsäännölliset verbit
MyönteinenKielteinen
するしない
くるこない
ないない
* = Erityispoikkeus tässä taivutusmuodossa.

Esimerkit

Seuraavaksi joitakin esimerkkilauseita kielteisestä muodosta. Tarkistaaksesi esimerkeissä käytettävät sanat, käytä WWWJDIC:in "Translate Words in Japanese Text"-toimintoa tai [http://www.csse.monash.edu.au/cgi-bin/cgiwrap/jwb/wwwjdic?9T klikkaa tästä]. Toiminto muuntaa taivutuksen takaisin sanakirjamuotoon. (Ja kertoo jopa mikä taivutusmuoto tekstissä on kyseessä!) Tässä edellisen osion esimerkkilauseet taivutettuna kielteiseen muotoon.

(1) リーサは食べない。- Mitä tulee Liisaan, ei syö. (Liisa ei syö.)
(2) ユッシが遊ばない。- Jussi on se, joka ei leiki. (Jussi ei leiki.)
(3) ペッカもしない。- Pekkakaan ei tee.
(4) お金ない。- Raha on se, jota ei ole (Ei ole rahaa.)
(5) 買わない。- Mitä minuun tulee, en osta. (Minä en osta.)
(6) いない。- Mitä tulee kissaan, ei ole (Ei ole kissaa).

← Edellinen (Perusasiat verbeistä) Sisällysluettelo Seuraava (Mennyt muoto) →
Harjoituksia verbien kielteisestä muodosta