Kokeileminen ja yrittäminen japaniksi

← Edellinen (Määritteleminen ja kuvaileminen) | Sisällysluettolo | Seuraava (Antaminen ja vastaanottaminen) →


Do or do not. There is no try.
-Yoda

Kokeillaan juttuja

Suomessa sanaa "kokeilla" käytetään sekä merkityksessä "testata" että "yrittää tehdä jotain". Japanissa molempia varten käytetään aina erillisiä kielioppi-ilmaisuja. Esimerkiksi "Kokeilin uutta polkupyörääni" ja "Kokeilen, osaanko tehdä sitä" tarkoittavat aika erilaisia asioita ja vaikkei suomessa ilmaisujen välillä olekaan erilaistamista, japanissa on.

Kokeilla ja testata

Kokeillaksesi ja testataaksesi jotakin tarvitsee vain yksikertaisesti vaihtaa verbi te-muotoon ja lisätä perään 「みる」. Jos tämä auttaa muistamaan asian paremmin, niin tätä rakennetta voidaan ajatella tekojen ketjuna, jonka lopuksi katsotaan lopputulos, käytetäänhän suomessakin verbiä "katsastaa" kun kokeillaan jotain. Itse asiassa 「みる」 taipuu juuri kuten verbi 「見る」:kin. Kuitenkin juuri kuten jo opitussa 「~てほしい-kielioppirakenteessa, tämä on yleisesti käytetty sanonta ja 「みる」 kirjoitetaan yleensä hiraganalla.
Tiivistelmä

Esimerkit

(1) お好み焼き始めて食べてみたけど、とてもおいしかった
- Maistoin (kokeilin syödä) okonomiyakia ensimmäistä kertaa ja se oli todella herkullista!

(2) お酒飲んでみましたが、すごく眠くなりました
- Kokeilin (juoda) alkoholia ja tulin hyvin uniseksi.

(3) 新しいデパート行ってみる
- Käyn katsastamassa uuden tavaratalon.

(4) 広島お好み焼き食べてみたい
- Haluan maistaa (kokeilla syödä) Hiroshiman okonomiyakia!

Yrittää tehdä jotain

Opimme jo, että volitionaali-muotoa käytetään osoittamaan tahtoa ryhtyä johonkin. Jos arvasit, että tässä seuraavassa yrittämistä käsittevässä kielioppirakenteessa käytetään volitionaali-muotoa, olit oikeassa. Jos halutaan sanoa, että yritetään tehdä jotain, täytyy verbi taivuttaa volitionaali-muotoon, tehdä siitä sitaatti (jotta lauseeseen voidaan kohdistaa teko) ja lopulta lisätään 「する」. Tai yksinkertaisemmin sanottuna, lisätään 「とする」 verbin volitionaali-muodon perään. Tämä on yksinkertaisesti laajennusta toissa kappaleessa opitun siteeratun alisteisen lauseen käyttöön. Sen sijaan, että sitaatti sanottaisiin (言う) tai että sitä käsiteltäisiin ajatuksena (思う考える), se yksinkertaisesti tehdään 「する」:n avulla.
Tiivistelmä

Esimerkit

(1) 毎日勉強避けようする
- Hän yrittää vältellä opiskelua joka päivä.

(2) 無理矢理部屋入ろうしている
- Hän yrittää mennä väkisin huoneeseen sisään.

(3) 早く寝ようしたけど、結局徹夜した
- Yritin mennä aikaisin nukkumaan, mutta loppujen lopuksi päädyin valvomaan koko yön.

(4) お酒飲もうしたが、奥さん止めた
- Hän yritti juoda alkoholia, mutta hänen vaimonsa pysäytti hänet.

Vaikka 「する」-verbiä käytetäänkin ilmaisemaan "tehdä yritys", voidaan käyttää muita verbejä muiden tekojen kohdistamisessa yritykseen. Voidaan esimerkiksi käyttää verbiä 「決める」 ilmaisemaan "päättää yrittää tehdä [X]". Tässä on joitain esimerkkejä muista yritykseen kohdistuvista verbeistä.

(1) 勉強なるべく避けよう思った
- Luulin, että yrittäisin välttää opiskelua niin paljon kuin mahdollista.

(2) 毎日ジム行こう決めた
- Päätin yrittää mennä joka päivä kuntosalille.

← Edellinen (Määritteleminen ja kuvaileminen) Sisällysluettolo Seuraava (Antaminen ja vastaanottaminen) →